lÁtnivalÓk

Ganna és környéke izgalmas látnivalókban és programokban bővelkedik az idelátogatók számára.
Ganna területe feltehetőleg már a honfoglalás előtt is lakott volt, ekkoriból származik a település neve is, aminek jelentése mára feledésbe veszett. Ganna alatt sokáig két egymás mellett lévő települést, Nagy- és Kisgannát értették. Első írásos említése egy 1171-es oklevélből való. A középkorban a bakonybéli bencés apátság jobbágyfaluja volt.
1543-ban a devecseri Csoron András birtokainak részévé vált, de 1552-ben a törökök elhurcolták a lakosságot, így teljesen kihalt a település. A XVIII. században a terület az Esterházy család birtokába került. 1748-ban Esterházy Károly bajor- és stájerországi németeket, illetve később horvátokat telepített be Gannára. A bajor identitás meghatározó volt a közösség egy része számára.
Az Esterházyak alatt szépen fejlődő Ganna gazdasági növekedése a XX. századra leállt, aminek oka, hogy nehezen lehetett megközelíteni. 1940-ben egyesítették a két szomszédos községet, ekkortól hívják hivatalosan is Gannának. A gannai németeket is érintette a II. világháborút követő kitelepítés két hullámban történt, az első 1946.június 5-én, a második 1948. január 28-án, összesen 599 embernek kellett elhagynia az országot. Lakosságának nagy része ma is sváb gyökerekkel rendelkezik.

Gannai Eszterházy-templom és Mauzóleum


A klasszicista stílusú templomot –hivatalos nevén: Szent Kereszt felmagasztalása plébániatemplom és mauzóleum- az 1810-es években emelték Charles Moreau tervei alapján. A templom kialakítása –formája, belső kifestése- sok hasonlóságot mutat a római Pantheonéval, a családi mauzóleum az épületegyüttes altemplomában került kialakításra, melyben 53 Esterházy nyugszik.
Az építkezésről gróf Esterházy Miklós döntött és a templom felszentelésére 1818 nyarán került sor.
Előzetes bejelentkezés alapján látogatható. .

ÉrdekessÉgek

01.
Szent Vendel kápolna
A kisgannai településrészen található Esterházy Károly püspök által építtetett Szent Vendel-kápolna. A pásztorok védőszentje után elnevezett késő barokk kápolna 1768-ban épült, és a korábbi zsúpfedeles imaház helyén áll.
02.
kivándorlási kereszt

A Fő utcán látható egyik kereszt az úgynevezett Kivándorlási kereszt. 1907-be a kőből és márványból készített kereszt Kéthy György alkotása, és a XIX. és XX. század fordulóján Amerikába kivándorolt 40 gannainak állít emléket.

03.
Táncsics Mihály mellszobor

Táncsics Mihály, a reformkor egyik legismertebb alakja, Gannán 1820 körül töltött néhány évet segédtanítóként. Ennek állít emléket a főtéren elhelyezett mellszobor.

04.
Szarvaskő vára Döbrentén

A vár romjai a falu fölé magasodó, meredek domboldal tetején állnak. 1367-ben Himfy Benedek bán emeltette, aki Nagy Lajos király hadvezéreként kapott erre engedélyt döbröntei uradalmának területén. A környék kitűnő túrázási lehetőséget tartogat a kirándulók számára. Kellemes sétával elérhető innét az Ödön-forrás is.

05.
pápai Eszterházy kastély

Az Esterházy-kastély Pápán, a városközpontban, a Fő téren, a Nagytemplom mögött található. A barokk kastély és az egykori erődrendszer fontos szerepet töltött be város történelmében, fejlődésében.

06.
Somló hegy

A Somló hegy borainak, turistaútjainak, a geológiai, növény- és állattani látnivalóit bemutató Kitaibel Tanösvénynek, a történelmi és népi építészeti emlékeinek köszönhetően mind a természetbúvároknak, mind a turistáknak és a borbarátoknak kedvelt utazási célpontja. Szép időben akár az Alpok havas csúcsai is láthatóak.

bejelentkezÉs

1

E-mail: setapalcavendeghaz@gmail.com

2

Telefonon:
+36 20/770-4751